Strona główna » Ryby mrożone » Pakowane po 1 kg » Dorsz filet atlantycki z/s (GADUS MORHUA) 1kg paczka
Kategorie
Szukaj
Opinie o produktach
Dorsz filet atlantycki z/s (GADUS MORHUA) 1kg paczka

Dorsz filet atlantycki z/s (GADUS MORHUA) 1kg paczka

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Cena: 49,90 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
 

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy.

Dorsz należy do ryb morskich, jest spotykany również w Bałtyku, jednak ten dostępny na rynku polskim pochodzi głównie z mórz arktycznych. Ryba ta pomimo sezonowości jest dostępna przez cały rok. Mięso dorsza ma białą barwę i mało ości oraz delikatny rybny zapach. Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma dorsz i jakie dania możesz z niego przygotować.

Posłuchaj, jakie wartości ma dorsz. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
 

Dorsz źródłem białka

Dorsz zawiera 18 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa, dlatego z powodzeniem może być traktowany jako alternatywa dla mięsa czerwonego i drobiu. Dostarcza aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być wytworzone przez organizm. W dorszu znajdziemy lizynę (1,64 g na 100 g), leucynę (1,45 g na 100 g), walinę (0,92 g na 100 g), izoleucynę (0,82 g na 100 g) oraz treoninę (0,78 g na 100 g).

Dorsz to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Dorsz należy do ryb chudych, 100 g mięsa zawiera tylko 82 kcal, więc jest zalecany dla osób będących na diecie. Niewątpliwą zaletą dorsza jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3 (0,2 g na 100 g mięsa), mających znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto dorsz zawiera mało cholesterolu, tylko 45 mg na 100 g.

Dorsz zawiera witaminy i składniki mineralne

Dorsz to bogate źródło selenu, 100 g mięsa z dorsza ma 33,1 µg selenu, czyli pokrywa niemalże połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Ponadto ryba ta ma wysoką zawartość fosforu (203 mg), witaminy B12 (0,91 µg), witaminy A (12 µg) oraz witaminy D3 (0,9 µg).

Wartość odżywcza dorsza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 82,0 kcal
Białko 17,8 g
Tłuszcze 0,67 g 
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,13 g 
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,09 g
Kwasy tłuszcze wielonienasycone 0,23 g - w tym omega-3 0,194 g (DHA 0,12 g)
Cholesterol 43,0 mg
Wapń 16 mg (16 % zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej)
Potas 413,0 mg (9%) 
Fosfor 203,0 mg (29%)
Magnez 32 mg (8%) 
Sód 54 mg (4%)
Selen 33,1 µg (60%)
Niacyna 2,0 mg (13%) 
Witamina B6 0,25 mg (19%) 
Witamina B12 0,91 µg (7%) 
Witamina D3 0,9 µg (6%) 
Witamina A 12,0 µg (2%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu