Strona główna » Ryby wędzone » Halibut wędzony 350-400 g
Kategorie
Szukaj
Opinie o produktach
Halibut wędzony  350-400 g
PolecamyNasz hit

Halibut wędzony 350-400 g

2 osoby kupiły 2 produkty

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Cena: 25,53 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • Historia zakupów (2)

Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3. Poznaj właściwości zdrowotne halibuta i dowiedz się, jak go przygotowywać.

Halibut to jedna z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - wyróżnia się delikatnym smakiem i konsystencją. Podobnie jak dorsz i miruna, należy do ryb chudych - 100 g mięsa zawiera tylko 91 kcal, jest więc polecany osobom będącym na diecie. Tak jak inne ryby morskie jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają rolę w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia, reumatyzmu, astmy i alergii. Jednocześnie halibut akumuluje dużo związków rtęci, dlatego nie powinny go jeść w nadmiarze kobiety w ciąży i karmiące. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma halibut.

Halibut: bogactwo witamin i składników mineralnych

Halibut zawiera znaczne ilości witaminy D (4,7 µg/ 100 g), witaminy B12 (1,1 µg/ 100 g), zapobiegającej anemii witaminy B6 (0, 55 µg/100 g), a także niacyny (6,5 µg/ 100 g), wpływającej na prawidłowy wygląd skóry. Halibut to także świetne źródło potasu - w 100 g mięsa zawarte jest aż 435 mg tego składnika. Potas ma znaczenie dla prawidłowej pracy serca, mięśni oraz układu nerwowego. Dodatkowo, w halibucie znajdziemy znaczne pokłady selenu - 100 g tej ryby pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny, który ma wpływ na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Halibut źródłem białka

Halibut zawiera 19 g pełnowartościowego białka na 100 g ryby, dlatego też z powodzeniem może być spożywany jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Halibut to również bogactwo aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm: lizyny (1,9 g na 100 g), leucyny (1,69 g na 100 g), waliny (1,07 g na 100 g) i izoleucyny (0,96 g na 100 g).

Halibut - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 91 kcal
Białko 19,0 g
Tłuszcze 1,3 g
Tłuszcze nasycone 0,29 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,47 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,29 g
W tym omega-3 0,21 g (DHA 0,13 g)
Cholesterol 49,0 mg
Potas 435,0 mg (9% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód 68,0 mg (5%)
Fosfor 236,0 mg (34%)
Żelazo 0,16 mg (2%)
Selen 45,6 µg (83%)
Wapń 7 mg (1%)
Magnez 23 mg (6%)
Niacyna 6,5 mg (41%)
Witamina B6 0,55 mg (42%)
Witamina B12 1,1 µg (46%)
Witamina D3 4,7 µg (31%)
Witamina A 20,0 µg (2%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klient: RE...KA, data zakupu 14-06-2021 13:33

Klient: Ew...ch, data zakupu 08-04-2021 16:14

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu