Strona główna » Ryby wędzone » Węgorz wędzony 1 szt - 800 - 850 g
Kategorie
Szukaj
Opinie o produktach
Węgorz wędzony 1 szt - 800 - 850 g

Węgorz wędzony 1 szt - 800 - 850 g

RybyStaniszów

Dostępność: Na zamówienie

Czas wysyłki: 3 dni

Stan magazynowy:

Cena: 109,12 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Ryba wędzona z ryby żywej - nie mrożonej bądź też "świeżej".

Nasz magazyn pozwala nam na przechowywanie wielu gatunków żywych ryb które chcemy Państwu zaoferować .


 

Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12, a także fosforu i niacyny, nie znajdziemy w nim jednak dużej zawartości kwasu DHA. Przeczytaj, czy węgorz jest zdrowy, dowiedz się, jaka jest wartość odżywcza węgorza i czy lepiej spożywać węgorza wędzonego czy świeżego.

Węgorz żyje w wodach rzek i jezior Europy Zachodniej i Środkowej, południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i mórz europejskich. Węgorze europejskie poławiane we wszystkich obszarach są zagrożone wyginięciem, a sposoby połowów tej ryby przyczyniają się do niszczenia środowiska naturalnego. Co więcej, dostępne w sprzedaży węgorze pochodzą z hodowli, warto jednak pamiętać, że hodowle te oparte są na poławianiu osobników młodocianych z ich naturalnego środowiska i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia zasobów węgorza w naturalnym ekosystemie.

Węgorz: właściwości zdrowotne

Węgorz jest źródłem pełnowartościowego białka, można więc spożywać go jako zamiennik mięsa. Ryba zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie produkuje: treoninę (1,04 g/100 g), izoleucynę (1,09 g/100 g), walinę (1,21 g/100 g), leucynę (1,92 g/100 g) i lizynę (2,17 g/100 g).

Węgorz europejski należy do ryb bardzo tłustych - w 100 g świeżego mięsa zawiera 11,7 g tłuszczu, jeszcze większą zawartość tłuszczu znajdziemy w węgorzu wędzonym. Co więcej, węgorz zawiera znaczne pokłady cholesterolu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak więcej kwasów omega-3 znajdziemy m.in. w makreli czy łososiu.
 

Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy Dwitaminy A oraz witaminy B12 - 100 g mięsa węgorza pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na te witaminy w ponad 100%.

Witamina D bierze udział w procesach metabolicznych kości i uczestniczy w procesach immunologicznych, antykancerogennych i kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu krążenia, chorób skóry i depresji.

Witamina A ma silne właściwości antyoksydacyjne, uczestniczy zatem w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Odpowiada również za prawidłowe widzenie, rozwój komórek rozrodczych oraz prawidłowy stan skóry za sprawą biosyntezy melaniny i produkcji włókien kolagenowych. Ponadto witamina A hamuje rozwój nowotworów: jelita grubegopiersi i płuc.

Natomiast witamina B12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie nukleotydów i choliny. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów, syntezie DNA i RNA. Witamina B12 uczestniczy także w przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy: tetrahydrofolianu, który z kolei ma wpływ na utrzymanie stabilności genów człowieka.


 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu